Mikolai Bertics Mihály honlapja

arkangyal

SZENT MIHÁLY ÜNNEPE

Szent_MihálySzent Mihály arkangyal ünnepe. (A 6. századtól tartják.) A név jelentése: “Kicsoda olyan, mint Isten?”. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt; akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan.
A keresztény hagyomány szerint Szent Mihály arkangyal az Istenhez hűséges angyalok vezére, akik a Teremtő oldalán állnak a lázadó-, a gonosz lelkek elleni harcban. Ő egyike a hét arkangyalnak (főangyalnak), Mihály a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29.
Ez a nap volt a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. E napon gyakran volt vásár is, a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszerelésüket. Több időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan. Közismert mondás: “Szent Mihály lova deres, behozza a telet!” Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. Egy kattintás ide a folytatáshoz....