Mikolai Bertics Mihály honlapja

jegyzet

BALATONFÜRED

Sirálypihenő. Fotó: Mikolai

Sirálypihenő. Fotó: Mikolai

Lankás dombok közt fekszik a tó északi partján. A Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Hírnevét, ismertségét elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti és mint a Balaton északi partjának “fővárosa”, jelentős vitorláskikötő is.
A savanyúvíz források csak akkor váltak igazán jelentőssé, amikor felmelegített vizüket gyógyfürdőzésre kezdték el használni, és 1772-ben Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A LELKEK BORA

"Zsákom a több kilométeres hegyi úton a hátamra izzadt..."

“Zsákom a több kilométeres hegyi úton a hátamra izzadt…”

 Mikolai Bertics Mihály jegyzete

Színük meghatározhatatlan, ízük változó; olykor édesen mámorító, som-fanyar szájfacsaró, vagy éppen epe-keserű, zamatuk felülmúlja Noé bármelyik bárkaszőlőjének nedűjét az isteni özönvíz óta. Gyökereik mélyebben vannak, mint a kőháti sziklarepedések, szerteágazva térben és időben az emberi lélek rejtett mélyén. Innen szokott a nedű néha buzgárként feltörni és illó sóhajként kiszökni a légtérbe, máskor, mint túlcsordult pohárból a lőre kiömleni az asztalra, vagy harmatgyöngyként megcsillanni a gödrös szemekben, és lassan alágördülni a barázdált arcon a füstös kocsmák simára koptatott kövére. Aki beszívja, vagy iszik belőle, menthetetlenül lerészegül.
Batizvasvári, Sárközújlak, Sárközliget, Kőszegremete, Avasújváros, Egy kattintás ide a folytatáshoz....

SZÍNEK, KÉPEK

színek_képek – jegyzet –

Életem legszebb képei futnak át nedves pilláim alatt. Látom, ahogy rám vetíted tekintetedet és nevetéssé érik hangodban az öröm, belekap a lenge nyári szél és elhozza hozzám, hívogat, lelkem zugában matat és örökös vággyá mélyül bennem. Énekek, dalok, zengő ódák, ihletek, versek, érintések; színek és képek hosszú füzére pereg előttem. Kezedben vadvirág-csokor – már hervadó. A kósza felhőkből Egy kattintás ide a folytatáshoz....

ADVENT 4. VASÁRNAPJA 2014.

advent 4. vasárnapA negyedik gyertya meggyújtása a legnagyobb titokra irányítja figyelmünket arra, hogy Jézusban beteljesedtek Izajás próféta szavai: “…mert Ő az Emmanuel, a velünk lévő Isten.”
A történelem folyamán a láthatatlan Isten többször és többféle módon kapcsolatra lépett az ő teremtményeivel. Ezekről a kapcsolatokról sokat megtudhatunk az Ószövetségi Szentírásokból. A láthatatlan Isten, Fiában Új szövetséget kötött az emberrel, amikor látható alakban, hús vér emberként megjelentette őt közöttünk. Így Jézus valóban Emmanuel, mert általa az Isten mindig velünk van – minden pillanatunkban, minden döntésünkben, minden nehézségünkben, minden aggodalmaskodásunkban, és velünk van örömeinkben, boldogságainkban is. Egy kattintás ide a folytatáshoz....

CSAK NEKED

árnyékMikolai Bertics Mihály jegyzete

Ha befoghatnék egy bárányfelhőt, megtenném. Csak neked, és csak azért, hogy neked adjam, hogy a szépségét megoszthassam veled.
Azokon a napokon, mikor egyedül vagyok, legszívesebben hegyeket építenék neked, amelyek csakis a tieid lennének. Hegyeket a közös emlékeinknek; hegyeket a csörgő patakoknak, a fenyveseknek, hegyeket a hallgatásnak és a szónak, a csöndnek és a nevetésnek. Egy helyet ahol összes gondjainkat szélnek ereszthetnénk. De ember vagyok és ezeket nem vagyok képes megtenni. Nem tudok hegyeket építeni, sem bárányfelhőket befogni a kéklő égről. Engedd, hogy az legyek, ami vagyok, és azt tegyem, amit a legjobban tudok, akarok: szeretni téged, és a kezedet fogni…

SZENT ANDRÁS NAPJA

szent-andras

Szent András

“Aki böjtöl András napján,
Vőlegényt lát iccakáján.”

A november hónap utolsó napján, Szent András napját ünnepeljük. András, Jézus tanítványainak egyike volt. A keresztényüldözés idején Néró császár helytartója, egy ferde-, “X” alakú keresztre (melynek szárait átlósan ácsolták össze, nem úgy, mint Jézusét) kötöztette, hogy lassú halállal haljon meg. A vértanú a legenda szerint, két napi szenvedés után, november 30-án adta át lelkét a Teremtőjének. András kínszenvedésének eszközét, a ferde szárú keresztet még napjainkban is András-keresztként emlegetik.
Szent András napja már az advent kezdete, amely beleesik a téli napforduló időszakába. A római katolikus templomokban, ezen a napon a pap felolvassa az év fontosabb történéseit, többek között az esküvők és születések számát is.
Többféle hiedelmek és szokások Egy kattintás ide a folytatáshoz....

JÓ LENNE…

jó lenne 2Jó lenne összegyúrni a Napot és a többi csillagot a bolygókat a tejúti port szétteríteni a végtelen űrben a fekete lyukakat levetett ruháinkkal betömködni és virágokat ültetni a Holdon – veled- s neked énekelni – nevetni mint kisgyermek homokot szórni egymás fejére vagy sóhajtani öreg ember módjára ki felállni sem tud – befesteni egyenként őszülő hajszálaidat – a fák éltes törzsével ölelkezni és leülni a fűbe a hangyák közé a darazsakkal vitatkozni játszani a bogarakkal a lepkékkel madarakkal – a kávédat kavargatni – fényesre sikálni a magasságjegy réztábláit az omló falakon s az utcakövekből a deszkákból a kerítések lándzsáiból felépíteni a mesebeli sárkányok kacsalábon forgó kastélyát – most miért nézel így rám – az erkélyeket mint a kariatidok vállunkkal megtartani a száguldó autó ablakon a csapkodó esőben Egy kattintás ide a folytatáshoz....

MORGOLÓDÓ

Mikolai Bertics Mihály jegyzete

Mintha nem működne rendesen ez a világ. Napok óta morgolódom; a parkolóban hely és jegyhiány miatt, az ÁBC előtt mindenkit leszólító-, cigit, vodkát kínáló szatyorosok miatt, a boltban a kiszolgálás miatt, az árcédulák miatt, a fagyott felvágott miatt, a bankban a lassú ügyintézés miatt, a biztosítónál a ravasz csúsztatások miatt, az okmányirodában a bürokrácia burjánzása miatt, az orvosi rendelőben a soron kívül besurranó kiváltságosok miatt, az utcán a fogam alatt recsegő por miatt, a kiborított és széttúrt szemeteskuka miatt, és még sorolhatnám.
Olyan, mintha minden csak hasonlítana az igazira, de nem az. Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Látogatóban Istennél (1.)

Mikolai Bertics Mihály jegyzete

Álmomban látogatóban jártam Istennél. Bekopogtam a gyarló halandók kapuján és arra kértem a Világ Teremtőjét, hogy beszélgetni szeretnék vele, ha lenne rám ideje. Az Úr elmosolyodott és így válaszolt:
– Az én időm végtelen, mindenre, és mindenkire jut belőle. Mire vagy kíváncsi?
– Uram, első sorban az érdekelne, mit tartasz legfurcsábbnak a mai emberekben?
Isten készségesen válaszolt: Egy kattintás ide a folytatáshoz....