Mikolai Bertics Mihály honlapja

kockásliliom

TAVASZI BARANGOLÁS

IMGP5417_x

Mocsári kockásliliom – Márokpapi határában. Fotó: Mikolai

– KOCKÁSLILIOMOK –

Újra itt a tavasz. Ébredezik, éled a természet és benne minden, ami fű, fa, virág. Egyes tudományok azt tartják, hogy tavasszal az emberi lény is egyféle megújuláson megy át.
Számunkra a tavasz egyik fénypontja a mocsári kockásliliomok (tudományos neve: Fritillaria meleagris) megjelenése. Már hetekkel előtte kémleljük, lessük az időjárást, várjuk a felmelegedést – találgatjuk, hogy vajon kibújtak-e már a földből a kis sás-szerű levelek, vajon elkezdték-e már a virágzást a kedvenceink? Szerencsére az egyik élőhelyük közel van hozzánk – mindössze pár kilométerre, Márokpapi határában, ott, ahol az út a tarpai Nagy-hegy felé visz. Kellemes, tavaszi nap van, az ég fátyolfelhős, legalkalmasabb a fotózáshoz. Izgatottan vesszük fel a gumicsizmát és vágunk át a hagyásfákkal tűzdelt legelőn.
Vajon kinyíltak-e már? – fürkésszük a frissen sarjadó füvet. Alig érünk a nagy kocsányos tölgyekhez, máris meglátjuk őket:
– Itt vannak, hát itt vannak ismét! Egy kattintás ide a folytatáshoz....

KOCKÁSLILIOM

Kliliom_06x

Mocsári kockásliliom

A növényhatározó szerint a mocsári kockásliliom a liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom nemzetségébe tartozik. Németországban 1993-ban az év virága volt. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.  Magyarországon is védett növény, eszmei értéke 10 000 forint. A Muravidéken,a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, a Csereháton, a Bodrogközben valamint a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő. Kertekbe is szívesen ültetik dísznövényként.
10-25 cm magasra megnövő hagymás, évelő növény. Hajtásai kopaszak, mogyoró nagyságú hagymája kopasz, gömb formájú, mérgező alkaloidokat tartalmaz. Egy kattintás ide a folytatáshoz....