Mikolai Bertics Mihály honlapja

Mikola

A BESZÉLŐ KŐ

a beszélő kő_y– Erzsike néni!
Az idős asszony álmából fölriadva hallotta amint nevén szólítják. Úgy érzékelte, hogy kintről, a kapuból jött a hang. Leszállt az ágyáról, elhúzta a függöny szélét és az ablakon át kitekintett, de az utcalámpa sárguló fényében senkit sem látott.
– Valószínű csak álmodtam – tűnődött el kissé a történteken, anélkül, hogy bármiféle jelentőséget tulajdonított volna annak. Csak egy álmos pillantást vetett még az órára, amely éjfél után kettőt mutatott, és visszafeküdt.
Erzsike néni a temető szomszédságában lakik, mindössze néhány méterre a sírkerttől. Ebből eredően, számára természetes, hogy minden nap bejár a temetőbe; az örökkévalóságba távozott szülei, testvérei és szeretett férje sírjához. Hol friss virágokat visz, hol pedig csak megöntözi azokat, hogy még szebb és kellemesebb álmot aludhassanak szerettei.
Néhány nap elteltével megismétlődött ugyanez, mármint a bekiáltó hang:
– Erzsike néni! Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

kultúra nap

Kölcsey Ferenc

Mikolai Bertics Mihály jegyzete

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Úgy érzem ez a nap a magyar kulturális Pünkösd. Tüzes gondolatok születnek bennem, ha csak nemzeti imádságunk soraira gondolok. Mindig megborzongok akkordjainak hallatán, és nem tudok betelni a dallamával.

„ISTEN ÁLDD MEG A MAGYART!” Egy kattintás ide a folytatáshoz....