Mikolai Bertics Mihály honlapja

Mikolai Bertics Mihály

LEVÉL ERDÉLYBŐL

Kedves anyaországi magyarok!

Mi, erdélyi magyarok szomorú szívvel szembesülünk nap, mint nap azzal, hogy sokan közületek minket, erőszakkal elszakított magyar embereket gyaláztok, szidalmaztok, úgy hogy fogalmatok sincs arról, hogy a történelem során mennyi mindent letettünk az asztalra és arról sem, hogy a megmaradásunkért, magyarságunkért, mennyit harcolunk a mai napig! Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A HÉTFORRÁS

A Hétforrás a Kőszegi-hegységben. / Fotó: Mikolai

Az írottkői túránkat kellően kipihenve, másnap a Kőszegi-hegység legszebb helyeit, turistacélpontjait fűztük össze. Az útvonalat gondosan megterveztük, hogy a legtöbb látnivalót érintse. A kék kereszt jelzésen, a Királyvölgyben, a város felett magasodó Szultán-tető irányába indultunk el a Szulejmán kilátóhoz. Majd a Sárga alpannonia jelzést követtük a beton síntalpakból készült (legnagyobbrészt egy sávos) úton, mely kis kanyargás után erősen emelkedik, és a sziklafalak közötti kereszteződésben jobbra fordul. (Aki ez utóbbi szakaszt autóval szeretné megtenni, rázós útra készüljön, és ne Egy kattintás ide a folytatáshoz....

AZ ÍROTTKŐN

Az Írottkő kilátó / Fotó: Mikolai

Ha tél akkor (nálunk) hegyi túra. Bakancslistánkra ezúttal a nyugati határvidék került, pontosabban a Kőszegi-hegység.
A Kőszegi-hegység az Alpokalja egyik kistája, harmadrészben Vas megye, kétharmad részben az ausztriai Burgenland (Őrvidék) területén. A Magyarországra eső, 58 km2-nyi területű, erősen tagolt, zárt középhegységi tömböt keletről és délről a Kőszeghegyalja fennsíkja, Ausztria területén délnyugatról a Felső-Őrség, északnyugatról a Borostyánkői-hegység határolja. Legmagasabb csúcsa a magyar – osztrák határon emelkedő 883 méter magas Írottkő, amely egyben Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A SZENT MIHÁLY DOMBON

Balatongyörök és Vonyarcvashegy határán csodálható meg a Szent Mihály domb és kápolna. Autóval Balatongyörök felől a 71-es főútról, Vonyarcvashegy település táblát elérve (alig 10-20 méteren belül) kell balra, a Balaton felé letérni. Egy szűk, aszfaltos út vezet át a vasúti síneken a domb aljáig, ahol parkoló és piknikező hely van kialakítva. Innen gyalogosan mehetünk tovább; táblák segítik a tájékozódást. De könnyedén megközelíthető a víz felől is.
Maga a domb 136 méter magas dolomit tömb, mely kiemelkedik a környező tájból, és messziről magára vonja a tekintetet vízen és földön egyaránt. Még a Keszthelyi-öbölből is megfigyelhető a rajta található (Szent Mihály névre szentelt) kápolnával együtt.
Ez Magyarország egyetlen halászkápolnája.

Hajdanán a domb egy sziget volt, földmozgások következtében emelkedett ki, s tetején évezredek óta Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A KESZTHELYI-HEGYSÉGBEN

Az utóbbi időkben számtalanszor jártunk Keszthelyen. Hol a Balatont, hol pedig a város nevezetességeit csodáltuk meg. De volt rá eset, hogy körülnéztünk a közeli hegység lankáin is.
Balatongyörök felől – a 71. úton közelítve – azt látni, hogy Keszthely egy igazi “kilátó-nagyhatalom” a térségben. Szóval, vonzott a kíváncsiság, és utána néztünk a túra-lehetőségeknek. Így találtunk rá a Darnay-Dornyai Béláról elnevezett emléktúra-útvonalra. Könnyed, egynapos túra keretében, kedvünk és kitartásunk függvényében, akár hat kilátót is elérhetünk. Fel is vettük a bakancslistánkra, hogy rövidesen felkeressük mind a hatot. Az útvonal-térképek egyértelműen mutatják, hogy csak követnünk kell a “D” betűt. Vagyis a “D” jelzést. A túra teljes hossza mindössze 11 km.
A Keszthelyi-hegység legnépszerűbb kirándulóhelyéről, a Gyenesdiás melletti, kitűnően megközelíthető, és jól felszerelt Nagy-mezőről indultunk. A sorompón túl parkolót biztosítottak azok számára, Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A SOMLÓ-HEGYEN

Mária szobor a Somlón / fotó: Mikolai

Valahányszor körbesétálunk a hegyünkön (a Haláp-hegyen) a délnyugati oldalon messziről magára vonzza a tekintetünket. Egymagában áll a síkon mint valami őrszem. Tanúhegyként, évezredek óta őrzi a tájat.
Egy szép őszi napon úgy döntöttünk, hogy közelebbről is bejárjuk.
A Rábafüzest Székesfehérvárral összekötő 8-as számú főúton közelítettük meg, a 92-es kilométerénél tértünk le-, pontosabban fel a Somlóra.
Kirándulásunkat még izgalmasabbá tette kedvencünk, Csibész – a kilenc hónapos goldi, aki ilyen kiruccanások alkalmával minden kő és bokor alá nagy érdeklődéssel szimatol be.
Így érkeztünk meg az ország legkisebb borvidékére, a Somló-hegyre, mely máris ott magasodott előttünk mintegy 432 méterre a tengerszint fölé. Jellegzetes alakja a Badacsony és a Szentgyörgy-hegyhez hasonlóan csonka kúpra emlékeztet, mely a szélesen elterülő palástját követve egyre meredekebben ível fel.
A Hegykapu-étterem előtti parkolóban biztonsággal hagytuk az autót, és indultunk neki a hegynek. Gyalogos túránkat a Somló déli oldalán, Somlóvásárhely felől kezdtük, az “S” jelű turistaúton haladva. Már rögtön az elején lenyűgöztek a rendezett hegyi utak és teraszok látványa, különösen a hegy lábától felvezető horhos mélyút, amelynek mindkét oldali támfalát, a teljes hosszán, óriás bazalttömbökből rakták ki. Itt elhaladva láttunk egy nagyon régi Mária-szobrot és egy taposó kutat. Ez utóbbiból az emberek úgy ihattak, ha a hatalmas kerékbe beleállva (taposómalom mintájára) nyerték fel a vizet, mintegy 80 méter mélységből.
Innen tovább haladva kissé levegőkapkodós (meredek) úton értünk fel a Szent Margit kápolnához. Ezen a helyen ajánlatos megpihenni és pár percig gyönyörködni a kilátásban, valamint a bazaltkövekben. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a hegy “él”; az emberek szorgoskodnak a teraszokon, és a pincéknél, amely szorgosság meg is látszik a szőlőkön.
Új erőkre kapva indultunk tovább a kilátó felé – tekintettel arra, hogy kedvencünk nagyon türelmetlenül viselte a pihenőt.
A kápolnától hegyi ösvény vezet fel, hatalmas félkör ívben megkerülve a bazalt kúpot. Egy szép fennsíkra értünk, melyet ligeterdő határol a széleken. A fennsíkon átvágva újabb emelkedő (fa lépcsősor) következett a tetőig. A tetőn a Szent István kilátó kínál lenyűgöző körpanorámát.
Miután kutyánkat sikerült kirángatni az éppen ásandó gödréből, folytattuk utunkat a vár felé. Meglepett bennünket (bár örültünk is neki), hogy innen lefele (lejtősen) vezet az út, mivel ezt a várat nem a hegytetőre, hanem a hegy egyik alacsonyabb kiszögelésére építették őseink. Igazán szólva megdöbbentünk azon, hogy mekkora vár állott itt egykoron. Még romos mivoltában is lenyűgöztek a méretei. Az írások szerint utoljára Vak Bottyán sasfészke volt ez erődítmény. Jó érzéssel állapítottuk meg, hogy nem csak mi kerestük fel e történelmi helyet, hanem több kirándulóval találkoztunk; fiatalokkal és gyermekes családokkal egyaránt. Persze ez nekünk azzal az apró kellemetlenséggel járt, hogy Csibészt pórázon kellett tartani, különben minden látogató kezét megnyalta volna egy szeretetteljes simogatásért. Na jó, azért volt ilyen is…
Kis kerülővel indultunk vissza a Szent István kilátóhoz, majd le, a parkolóba.
A hegy szőlős oldalán, egy éppen a kertjében tevékenykedő gazdától érdeklődtünk, hol lehet itt a híres “juhfark” bort megkóstolni? Mert mi még soha nem ittunk ilyet, de annyit tudunk róla, hogy “különleges gyógyír” és “a nászéjszakák” bora. Legendák övezik általános gyógyító erejét vagy éppen fiúnemzést elősegítő hatását, de hogy a borászok milyen sokféle és változatos borokat tudnak ebből a szőlőből készíteni, arról a gazda nem éppen a legjobb véleménnyel volt. Szerinte a Somlón már tiszta juhfark bort nem lehet kapni.
Nos, ennek ellenére mi mégis kértünk a páromnak egy deci juhfark bort a legközelebbi pincénél. Lehet, hogy nem kellett volna.

Mikolai Bertics Mihály.

Horhos út a Somlón. Csibésznek is nagyon tetszik. / Fotó: Mikolai

A kápolnától ilyen út vezet a fennsíkra. / Fotó: Mikolai

A falépcsős út a tetőre. Egy kis pihenővel. / Fotó: Mikolai

Somló vára. Vak Bottyán sasfészke volt. / Fotó: Mikolai