Mikolai Bertics Mihály honlapja

A MATRÓZ ESETE

hajóA sorköteles matróz éppen katonaszolgálatát töltötte egy hadihajón, mikor levelet kapott kedvesétől. Izgatottan tépte fel a borítékot, majd olvasni kezdte:
„Kedvesem! Részemről nem tartható tovább a kapcsolatunk. A közöttünk lévő távolság (időben és térben) túlságosan nagy. Írnom kell róla, hogy amióta nem vagy itthon, a közelemben, megismerkedtem egy másik fiúval és beleszerettem. Nem lenne becsületes, ha tovább hazudnék neked. Őszintén sajnálom, hogy így alakultak a dolgok köztünk. Kérlek küldd vissza a fényképemet, amit korábban küldtem neked. Szeretettel: Cicád.
A legény összeráncolta a homlokát, mintha szurony döfte volna át a szívét, aztán egy sóhaj hagyta el a keblét. Fura mosolyra húzta a száját, majd letette sapkáját a tatra és megkérte matróztársait, hogy gyűjtsenek neki össze valamennyi olyan fényképet, amelyen fiatal hölgy látható. A barátai pár perc múlva egy teli sapka fotót adtak neki; húgaikról, nővéreikről, barátnőikről, nőrokonaikról. Az így létrejött fotógyűjteményhez hozzácsapta Cica fényképét is a következő levéllel:
„Kedves Cicám! Én is nagyon sajnálom, hogy így alakultak köztünk az érzelmek, de sajnos már nem emlékszem rád. Légy szíves, keresd ki a képek közül a tiedet, a többit pedig küldd vissza. Köszönöm: a Te volt Kedvesed.

Mikolai Bertics Mihály