Mikolai Bertics Mihály honlapja

A KÍNAI VÍZHORDÓ

Egy kínai vízhordó embernek volt két nagy cserépedénye. Annak az iga szerű botnak egy-egy végén lógtak, amit a nyakában hordott.
Az egyik edényen volt egy repedés, amin útközben csöpögött, folyt a víz, míg a másik edény tökéletes volt és mindig egy teljes adag vizet szállított.
Mire a vízhordó a pataktól a házig ért, a hosszú ösvényen végig, a megrepedt edény már csak félig volt vízzel.
Ez így ment minden nap, hosszú éveken át – a vízhordó már csak másfél edény vízzel ért haza a patakról.
Természetesen a tökéletes edény büszke volt magára, a kifogásolhatatlan teljesítményére, hisz tökéletesen csinálta azt, amire TEREMTETTÉK.
De a szegény, törött cserép szégyellte a tökéletlenségét és nyomorultnak érezte magát, mert egyszerre csak félannyi vizet tudott felvinni s így csupán a felét teljesítette annak, amit kellett volna. Éppen ezért, sok év keserűség után, egyik napon megszólította a gazdáját:
– Gazdám, szégyellem magam, mert a víz egész úton hazafelé szivárog belőlem és emiatt csak feleannyi vizet hordok mint a társam.
A vízhordó pedig csak mosolygott, és így válaszolt a repedt cserépedénynek:
– Észrevetted, hogy virágok az ösvényen csak a te oldaladon nőnek és nyitnak virulva? Ez azért van, mert ilyen vagy: repedt, törött. Én mindig tudtam a hibádról, és arról is, hogy minden nap te locsolgatod a virágokat, amíg visszasétálunk. Sok éve már, neked köszönhetően, illatoznak az ösvény menti szép virágok és naponta szedem ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt-, a szobát díszítsem, illatozzam velük. Ha nem lennél olyan, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a mindennapjaimat, a házamat és az életemet.
Semmi kétségem afelől, hogy értitek, amit mondok: hogy mindnyájunknak megvan a saját hibája. Éppen ezért, valamennyien törött cserépedények vagyunk. De ezek a törések és hibák, amiket hordozunk, teszik az életünket olyan nagyon érdekessé és értékessé. Csak el kell fogadnunk mindenkit olyannak, amilyen, és meglátni másokban a jót.

Mikolai Bertics Mihály jegyzete