Mikolai Bertics Mihály honlapja

ÁLDOTT KARÁCSONYT!

karácsony_2013Karácsony szent ünnepe van. Az elmúlt hetek lázas készülődésben teltek. Részletes körültekintéssel beszereztük ajándékainkat, amivel szeretteinket lepjük meg. Az ünnepi ételek is elkészültek. A mindennapos munkahelyi gondok – túlórázások – kellemetlenségei sem kíméltek bennünket. De mindez elhalványul, amikor immáron ünneplőben, meggyújtjuk a karácsonyi gyertyát s kigyulladnak a fények. Meghitten, kissé megilletődve vesszük körbe a fát, és felcsendül az ének:

“Mennyből az angyal, eljött hozzátok …”

Meghatódva, olykor meglepetten nézünk egymásra. Szemeink könnytől csillognak, és azt sem tudjuk, hogyan leplezzük őket. De a könnyek mindig megtalálják a szabadulás útját, mindaddig, amíg a bennünk elérzékenyült lélek ontja őket. A könnycsepp jelkép csupán, amely az öröm, a bánat, vagy egyszerűen a felemelkedettség érzése.
A félelemre és a megfélemlítésre hajlamos világrendünkben nem is csoda, ha az ember néha már kételkedik az angyal eljövetelében. De az angyal mégis eljött, és ezen a szent estén szállást keres az emberek szívében a születendő isteni Gyermek számára.
Karácsony  van. Lehet, hogy csak hangulat, csak külsőség: mégis rendkívüli alkalom arra, hogy mélységes igazságára ráébredjünk, és a hangulatból valóságot, a külsőségből lelkiséget teremtsünk.
A karácsony nem attól lesz szép és áldott, hogy kitakarítjuk és puccba vágjuk a lakást, tízféle ételt és süteményt készítünk, hogy halomban áll a fa alatt a sok, drága ajándék. Nem lesz szebb vagy jobb az ünnepünk, ha előtte megszakadunk a házimunkában, hogy aztán – a szent estén – szellemileg kimerülve, testileg pedig holtfáradtan roskadunk össze. A készülődés lehet az ünnep része, de nem attól lesz szép és jó karácsonyunk , hogy ételből és italból is bőség van, hanem attól, hogy együtt vagyunk.
Szent este van, ma született a Megváltó. Ebben a pillanatban, ha lehet, emeljük fel szívünket! Gondoljunk a velünk lévő – és a már eltávozott – szeretteinkre! Így fogadjuk magunkba Isten ajándékát, amiből mindenki egyformán részesülhet. Töltsön el bennünket a szeretet, hisz ez a nemes és fennkölt érzés senkit sem zár ki, hanem mindenkit összefog. Az igaz szeretet ad, és nem elvesz; Isteni  ajándék, mely békességhez, boldogsághoz vezet! Mindannyiunk számára legyen ez a karácsony üzenete! Éljünk bár magányosan, vagy szerető családi körben, egyformán feltölthetjük lelkünket békét hozó Isteni szeretettel!

Köszönöm, hogy néha betértek hozzám. Remélem hozzájárulhattam kicsit az ünnepi hangulathoz is. Kívánom, hogy legyen a karácsonyunk a legszebb nap a világon! Legyen a családokban szeretet és meghittség! Gondoljunk szeretteinkre, barátainkra, és gyújtsunk egy szál gyertyát azokért is, akik már az égben ünnepelnek, de szívünk mélyén még mindig velünk vannak!

Áldott karácsonyt mindenkinek!

Mikolai Bertics Mihály