Mikolai Bertics Mihály honlapja

A BORSÓ-HEGYI EMLÉKHELY

Hejce02

Kilátás a Sólyom-kőről

A Balaton után a Zemplénben töltöttünk néhány napot. Szeretjük a hegyeket, gyakorlott túrázók vagyunk, sok hegyet megmásztunk már. A Borsó-hegyre lelkileg készültünk. Bevallom, féltem, megrendítő lehet ott állni, ahol 42 ember vesztette el az életét, ahol oly sok anya, gyermek, feleség zokogott és nem volt képes elhinni, felfogni a felfoghatatlant, a megváltoztathatatlant, a negyvenkét fiatal férfi, békefenntartó katona halálát.
A Borsó-hegyre Hejcéről indultunk, a faluban tábla jelzi az irányt. A sorompóig kocsival mentünk, a sorompón túlra nem tanácsos behajtani, mert az utat az erdészet gyakran lezárja. A terep nem nehéz – a falutól kb. 7-, a sorompótól az emlékhelyig kb. 3 kilométer -. Szinte végig emelkedő, amelyben vannak meredekebb szakaszok is. A jelzések jól követhetőek. A túrautat néhol fenyők övezik, mi pedig mélyen belélegeztük az illatukat. Megnéztük a Fehérkút forrást 590 méteren és élvezettel ittunk a tiszta, hideg vízéből. A forrásnál van egy erdészház, valamint szabadtéri főzőhely, és padok is.
Hosszas menetelés után megérkeztünk az emlékhelyhez. Szívszorító érzés volt. Csak álltam!
Emlékezetemben felidéződtek a 2006. januári események:

Hejce 01

Hejce – emlékmű a Borsó-hegyen. / fotó: Szabó Györgyi /

…Lezuhant egy szlovák katonai repülőgép. A hidegben, a hóban nehezen tudják megközelíteni. Az út járhatatlan, a Borsó-hegy védi a titkait. Negyvenkét ember, 42 fiatal életerős békét védő férfi… A gép Pristinából Kassára tartott, szlovák békefenntartó egység katonáit szállította. A szlovák határtól alig tíz kilométernyi távolságban, Hejce közelében a repülő süllyedni kezdett, majd a településtől hat kilométernyire eső, hétszáz méter magas Borsó-hegyre zuhant… A Borsó-hegy tetején a roncsok több órán át lángoltak. A helyszín közelébe jutó tűzoltók ölben vitt kézi palackokkal kezdték meg a roncsok oltását… A vizsgálatok megállapították, hogy a repülőgép katasztrófáját pilótahiba okozta.  Túl korán kezdték meg a süllyedést a kassai leszálláshoz, és 3 km-re-keletre eltértek a kijelölt, a Hernád folyó völgye fölötti útvonaltól és a Zempléni-hegység fölé sodródtak. …A magasságmérő műszert nem kapcsolta be a pilóta, a gép a Hejce közeli Borsó-hegynek ütközött… A balesetnek egyetlen túlélője van… a becsapódáskor rövid időre elveszítette az eszméletét. Miután magához tért, mobiltelefonon felhívta feleségét Szlovákiában, majd a felesége értesítette a szlovák hatóságokat a repülőgép lezuhanásáról. A helyszínt először a szlovák mentőegységek érték el…
A mentésben vállvetve, és csak a segítésre gondolva együtt dolgozott magyar és szlovák…
Sötétedik, de nem azért, mert este van, hanem mert hatalmas fekete felhők közelednek Kassa felől.  Visszatérek a jelenhez és fotókat készítek. Nézem a letarolt csonka fákat, a feketére égett törzseket, a kidőlt fákra felerősített névtáblákat, az elégett gyertyákat, a virágokat. Olvasom a neveket, a születési éveket és számolgatom hány éves volt… Istenem, mennyi elvesztegetett élet… Alig éltek még… Fiatalok voltak…!

Lassan menni kell lefele, mert nyakunkon a vihar. Még felmásztunk a Sólyomkő sziklára. Magas meredek sziklafalai nagyon jó terepet kínálnak a mászás szerelmeseinek. A Sólyomkő sziklapárkányáról szép a panoráma, de sajnos most a felhők és a pára elrejtették előlünk.
Visszajövünk! – fogadtuk meg lefelé menet, mert a panorámát a szikláról és az Amadé vár romjait is látnunk kell!

Szabó Györgyi
Forrás: http://www.hallottad.hu/cikkek/zemplen-utjain-borso-hegyi-emlekhely