Mikolai Bertics Mihály honlapja

A KESZTHELYI-HEGYSÉGBEN

Az utóbbi időkben számtalanszor jártunk Keszthelyen. Hol a Balatont, hol pedig a város nevezetességeit csodáltuk meg. De volt rá eset, hogy körülnéztünk a közeli hegység lankáin is.
Balatongyörök felől – a 71. úton közelítve – azt látni, hogy Keszthely egy igazi “kilátó-nagyhatalom” a térségben. Szóval, vonzott a kíváncsiság, és utána néztünk a túra-lehetőségeknek. Így találtunk rá a Darnay-Dornyai Béláról elnevezett emléktúra-útvonalra. Könnyed, egynapos túra keretében, kedvünk és kitartásunk függvényében, akár hat kilátót is elérhetünk. Fel is vettük a bakancslistánkra, hogy rövidesen felkeressük mind a hatot. Az útvonal-térképek egyértelműen mutatják, hogy csak követnünk kell a “D” betűt. Vagyis a “D” jelzést. A túra teljes hossza mindössze 11 km.
A Keszthelyi-hegység legnépszerűbb kirándulóhelyéről, a Gyenesdiás melletti, kitűnően megközelíthető, és jól felszerelt Nagy-mezőről indultunk. A sorompón túl parkolót biztosítottak azok számára, akik a megközelítést erről a helyről választják, vagy akik itt kezdik a túrát. A fenyőligettel körülvett tisztáson elegáns erdei padok, esőbeállók, fogadóépület, szalonnasütő helyek, információs táblák találhatók, valamint egy erdei tornapálya is.
A kirándulóközpont felett emelkedő Varsás-hegyi, Festetics-kilátót, mely a hegy 235 méter magas kúpján áll, többnyire zúzalékos ösvényen értük el. A toronyból pazar panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre. De úgy is mondhatnánk, hogy a legfelső szintről a látvány lenyűgöző, és megéri a meredek séta fáradalmait.
Visszatérőben rövid kitérőt tettünk az erdei tornapálya felé, melynek megálmodója Kovács Lajos erdész volt, akinek rusztikus faszobra a mező egyik sarkában áll.

Mikolai Bertics Mihály

A Festetics kilátó a Keszthelyi-hegységben / fotó: Mikolai

Kilátás föntről / fotó: Mikolai

Kilátás a Keszthelyi-öbölre / fotó: Mikolai