Mikolai Bertics Mihály honlapja

HEJCE TITKA…

hejce szobor

Emlékmű a faluban

Talán sosem derül ki, hogy valójában mi is történt Hejce közelében, a Borsó-hegyen, 2006. január 19-én, amikor a Szlovák Légierő AN–24-es repülje lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 43 fő (a 8 fős személyzet és 35 fő utas) közül egy élte túl a légi katasztrófát.

A repülőgép lezuhanásának okairól sokféle vélekedés olvasható és hallható. A hivatalos megállapítás, hogy pilótahiba miatt történt. De a faluban hallani eltérő véleményeket is. Néhányan a helyiek közül a mai napig sem hisznek a hivatalos verzióban, hogy a pilóták hibáztak volna, mivel azon a bizonyos estén többen is úgy hallották, hogy az alacsonyan elhúzó szlovák gép motorja már a levegőben rendetlenkedett, “brekegett”, kihagyott a tragédia előtt. A kényszerleszállást megkísérlő pilóták pedig már nem tudták a hegyen túli tisztásig levegőben tartani a gépet.

Hece an24

AN-24 – Ilyen típusú volt a szlovák repülőgép

Más feltételezések szerint a határ menti települések fényei téveszthették meg a pilótákat, akik egy főutca lámpasorát vélhették leszállópályának, így hamarabb kezdték meg az ereszkedést, és ez okozhatta vesztüket. Természetesen, mindezek csak szóbeszédek, találgatások, feltételezések, abban viszont egyetértenek a helyiek is, hogy az igazság már sosem fog kiderülni.

Hejce_r

A katasztrófa-tűzben megolvadt AN-24-es repülőgép apróbb darabjait a Borsó-hegyen, az emlékhelyen összegyűjtötték.

Hejce talán sosem heveri ki a katasztrófa okozta traumát, a falu nevét valószínűleg örökre összekötik a 42 életet követelő légi katasztrófával. Pedig az bármely évszakban is látszik, hogy Hejce egyike a legszebb abaúji településeknek.
Benőtte már a fű a katasztrófa nyomait, s a tisztelet, az emlékezet virágai nyílnak az emlékhelyeken. Nézzék meg a település honlapját, mennyire szép és békés kis falucska. Vagy húzzanak fel túrabakancsot és menjenek el Hejcére; az erődtemplomig, a kastélyig, a patak partján lévő pihenőpadokig. Gyalogoljanak el a Fehér-kút forrásig, szemléljék meg a kilátást a Sólyom-kőről.

Mikolai Bertics Mihály