Mikolai Bertics Mihály honlapja

HIROSIMA, 1945.

HirosimaEmlékezzünk a Hirosima és Nagaszaki városokat ért atomtámadás áldozataira!

Truman, Harry Spencer (1884-1972) 1945. április 12-től, (Roosevelt halálát követően, 1952-ig) az Egyesült Államok elnöke, 1945. július 23-án a potsdami nagyhatalmi csúcstalálkozón jelentette be, hogy az Egyesült Államok új-mexikói atomrobbantásai sikeresek voltak.
Két héttel később, augusztus 6-án már élesben is bevetették az atombombát a japán városok ellen – sok tízezer civil halálát okozva.
A Boeing B-29 Superfortresst repülő, amit pilótája, Paul W. Tibbets a nagyanyja nevére-, Enola Gay-re keresztelt és feliratozott, 1945. augusztus 6-án Hirosima fölé ért és azt a parancsot kapta Carl A. Spaatz-tól, a csendes-óceáni amerikai légierő főparancsnokától, hogy a városra nukleáris robbanótöltetet dobjon le. A gép legénysége 8 óra 15 perckor kioldotta a „Little Boy” („Kisfiú”) nevű atombombát.
A 12.500 tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő erejű Little Boy bomba ejtőernyővel zuhant a föld felé, majd hirtelen villanó fény tűnt fel az égen. A robbanás és a velejáró radioaktív sugárzás következtében a becslések szerint 140 ezren vesztették életüket, Hirosima 80 százaléka romba dőlt .
Mivel az atombombát ekkor használták először éles bevetésen, az amerikaiak maguk is meglepődtek, hogy milyen mérhetetlen pusztító-erővel bír az új fegyver. Ám ez a felismerés sem akadályozta meg őket abban, hogy a hirosimai akció után három nappal, augusztus 9-én Nagaszaki városra is ledobják a „Fat Man”, („Kövérember”) névre keresztelt bombát, amelynek ereje majdnem a hirosimai kétszerese volt. Ebben a támadásban mintegy 36 ezren haltak meg, illetve később a sugárzás következtében további 40 ezren.
Az amerikai politikai és katonai vezetés később is az atomtámadás szükségszerűségét és jogosságát hangsúlyozta. Amikor évekkel később egy interjúban megkérdezték az Enola Gay pilótáját, Tibbets ezredest, hogy megbánta-e, hogy több tízezer ártatlan japán ember halálát idézte elő azzal, hogy ledobta az atombombát a következőket felelte: “…Soha nem bántam meg és nem is szégyelltem, mert akkoriban hittem, hogy a hazafiúi kötelességemet teljesítem azzal, hogy a kiadott parancsot végrehajtom.”
Az 1945 évi atomtámadásnak sajnos még ma is vannak áldozatai. Remélem nem vagyok túl optimista, hogy tanult az emberiség ebből és soha többé nem vetik be!

Mikolai Bertics Mihály