Mikolai Bertics Mihály honlapja

TAVASZI BARANGOLÁS

IMGP5417_x

Mocsári kockásliliom – Márokpapi határában. Fotó: Mikolai

– KOCKÁSLILIOMOK –

Újra itt a tavasz. Ébredezik, éled a természet és benne minden, ami fű, fa, virág. Egyes tudományok azt tartják, hogy tavasszal az emberi lény is egyféle megújuláson megy át.
Számunkra a tavasz egyik fénypontja a mocsári kockásliliomok (tudományos neve: Fritillaria meleagris) megjelenése. Már hetekkel előtte kémleljük, lessük az időjárást, várjuk a felmelegedést – találgatjuk, hogy vajon kibújtak-e már a földből a kis sás-szerű levelek, vajon elkezdték-e már a virágzást a kedvenceink? Szerencsére az egyik élőhelyük közel van hozzánk – mindössze pár kilométerre, Márokpapi határában, ott, ahol az út a tarpai Nagy-hegy felé visz. Kellemes, tavaszi nap van, az ég fátyolfelhős, legalkalmasabb a fotózáshoz. Izgatottan vesszük fel a gumicsizmát és vágunk át a hagyásfákkal tűzdelt legelőn.
Vajon kinyíltak-e már? – fürkésszük a frissen sarjadó füvet. Alig érünk a nagy kocsányos tölgyekhez, máris meglátjuk őket:
– Itt vannak, hát itt vannak ismét! Nagyon szépek vagy talán még szebbek, mint egy évvel korábban – lelkendezünk. Számunkra természetes, hogy mindig akkor a legszebbek, amikor éppen látjuk őket. Kattannak a fényképezőgépek, és képtelenek vagyunk eldönteni, hogy melyik a legszínesebb, a legkecsesebb, a legszebb.
– Ó, itt egy világos-, tüdőszín, amott egy kékesebb, amarra meg rikítóbbak, pirosabbak vannak! – ugrálunk csodálkozva virágtól virághoz, nagyon óvatosan nehogy zsenge száraikat eltapossuk, megsértsük. Bejárjuk az erdőszélt, és megtöltjük velük a gépeinket. Kedvesemnek – minden kattintásnál – úgy ragyog az arca az örömtől, mint a legszebb, legpozsgásabb virágszirom. Számomra pedig nincs nagyobb boldogság, mint látni őt Virágként a legszebb virágok közt.

Mikolai Bertics Mihály

IMGP5388_v_k.jpg

A fürkészdarázs is felébredt. / Fotó: Mikolai /

IMGP5427

Az énekesmadarak is igazgatják, bélelik már a fészket a galagonya ágai közt. / Fotó: Mikolai /